Domov >>

Tribuna - povej kaj misliš

Nam želite pisati? »»

Pošten sosed?

Valentin, 16.1.2009

Kako je vendar mogoče, da država izgublja košček za koščkom ozemlja (Slovenske Istre) skozi le nekaj desetletij in to brez vojne ipd. le z zamolčanimi dogovarjanji ali pa še brez tega? Pregled zgodovinskih dokumentov to jasno pokaže. In kako si more sosednja država to prilaščati brez zadrege?

Če bi bila naša soseda poštena, bi morala Slovenija dobiti nazaj polovico Savudrije in bi bila zgodba zaključena.

To je zgolj moje mnenje in lep pozdrav, Valentin.

 

KAPITULACIJA

Franc, 14.1.2009

Predsednik Mesić je 12.01.2009 predaval študentom politologije v Zagrebu mdr. tudi o tem, kako so hrvaški partizani osvobodili Trst in Istro. Gospod predsednik je nekaj preskočil in to nekaj bistvenega. Pozabil je povedati, da so bili Hrvati (bilo jih je res sorazmerno veliko) del IV. Armade in to jugoslovanske armade in ne hrvaške. Hrvaške armade, in to domobranske in ustaške, so pred tem bežale v Avstrijo, hrvaški partizani pa so želeli na nek način zmanjšati ustaško krivdo in njihove zločine. To je njihova največja angažiranost v tej borbi. Gospod Mesić naj premisli o tem, ali bi kazalo, da Hrvaška konča 2. svetovno vojno, ker do danes še ni kapitulirala, ohranila pa se je brez kazenskega procesa zaradi vključitve v NOB. Ker NDH (Nezavisna država Hrvatska) ni bila leta 1941 priznana, je nihče ni mogel prisiliti h kapitulaciji (če nekoga ni, potem ne more kapitulirati), zato pa so zavezniki hrvaško vprašanje prepustili Titu kot notranji jugoslovanski problem. V tem je vsa tragedija, ker je bil Tito pač Hrvat (Churchil-Eden, pogovor aprila 1944 na to temo). Če nekdo ni končal vojne, potem je še vedno v vojni in tako je Hrvaška še danes v vojni na strani nacionalsocializma. Dokler je bila Hrvaška pod okriljem Jugoslavije, je ni nihče spraševal po kapitulaciji. S propadom Jugoslavije pa je na Hrvaški ostala vsa njena zgodovina, državotvornost in krivda za zločine nad drugimi narodi, ki jih je Hrvaška (NDH) zagrešila. Začnimo čistiti lepo po vrsti.

 

Cameleoni

Mitja P., 13.1.2009

Mama mojega prijatelja Klavdija je bila Primorka in je živela tudi pod italijansko okupacijo, ko so fašisti načrtno spreminjali slovenske priimke v italijanske. Nekoč mi je povedala, da so npr. Slovenca Rončela spremenili v Roncellija, Hrvate Kopasića v Copassija, Kurića in Burića pa v Curija in Burija. Če tako pomislim, sploh ni čudno, da so tisti, ki se danes pišejo na primer Curi ali Buri, proti slovenski zaustavitvi pristopnih pogajanj Hrvaške za vstop v Evropsko skupnost, ko pa so v resnici še predvčerajšnjim bili Hrvati in ne Italijani.

Pozdrav,  Mitja

 

Profesor Brglez in njegovo mnenje

Milan Z., 13.1.2009

Tale profesor Brglez je pa res pravi razsojevalec. Niti ni profesor, kot objavljajo v medijih, ampak docent (kakšno leto), kar je velika razlika, in za tako strokovno razsojanje, kot si ga je privoščil v primeru slovenske blokade hrvaške pristopne pogodbe, po mojem mnenju nima dovolj tehtnih referenc, ne glede na to, da je (že) eno leto predstojnik Katedre za mednarodne odnose.

 

Ali Frattini ve, kaj govori?

Alenka, 12.1.2009

Grozno. Pravkar sem poslušala italijanskega zunanjega ministra Franca Frattinija, ki je govoril, kakor da sploh ne ve, zakaj Slovenija pogojuje Hrvaški podpis izjave. Po njegovem zaradi teh 30 km neke obale neka država ne more ostati zunaj EU. Prosim slovenskega zunanjega ministra gospoda Samuela Žbogarja, da nujno informira svojega italijanskega kolega, zakaj nam gre, saj on tega očitno ne ve!

Joj, pa še to. Menda je hrvaški zunanji minister Jandroković dejal Frattiniju, da Hrvaška v svojih pristopnih dokumentih ne prejudicira meje, kar ji očita Slovenija. Že spet ena nova stara resnica. Grozljivo. Kaj delajo z nami!

 

Stran: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6